Opbaren

Een thuisopbaring of opbaren in het uitvaartcentrum                                                                                                                       .
Een thuisopbaring

Elk moment van de dag bij de overledene kunnen zijn geeft veel ondersteuning bij het rouwproces voor de nabestaanden. Om die reden kan men kiezen voor een thuisopbaring. Direct na het overlijden zal de huisarts het overlijden vaststellen en zal de uitvaartondernemer worden ingeschakeld. 

Kiest men voor een thuisopbaring dan kan men ook besluiten om met elkaar de overledene zelf te verzorgen (eventueel met behulp van de uitvaartondernemer).

Bij een thuisopbaring kan men kiezen voor:

  • een opbaring op een bed met een bedkoeling
  • een opbaring in de kist met kistkoeling
  • een opbaring met thanatopraxie 

Kiest men ervoor om de overledene niet direct in de kist op te baren, dan is het mogelijk om op bed met een bedkoeling te worden opgebaard. Voor veel mensen is dit een natuurlijke manier van opbaren. Anderen geven er de voorkeur aan dat de overledene wordt verzorgd door de uitvaartondernemer en in de kist in de woning wordt opgebaard.

Bij de overledene kan thanatopraxie worden toegepast. Dit is een tijdelijke balseming. De overledene neemt de temperatuur van de omgeving aan en wordt niet zo erg koud. Bij een thuisopbaring is een kistkoeling of bedkoeling dan niet nodig.

Opbaren in een uitvaartcentrum...

Wil men niet dat de overledene thuis wordt opgebaard, dan is er natuurlijk altijd het uitvaartcentrum dat daar speciaal voor is ingericht. De overledene wordt in het uitvaartcentrum verzorgd, aangekleed en in de kist gelegd. In één van de rouwkamers kunt u in de dagen voor de uitvaart terecht om afscheid te nemen van uw dierbare. In de meeste uitvaartcentra is het niet mogelijk zomaar binnen te lopen en moet men voor een bezoek een afspraak maken.

Er zijn echter ook uitvaartcentra die “24-uurskamers” hebben. Dat wil zeggen: de overledene wordt opgebaard in een ruimte in het rouwcentrum waar de nabestaanden een bezoek kunnen brengen aan de overledene, wanneer zij dit willen. Een afspraak vooraf is dan niet nodig, omdat de nabestaanden beschikking krijgen over een speciale sleutel. Veel mensen vinden dit een prettige gedachte en maken graag gebruik van deze service (vergeet niet dat ook hier een prijskaartje aan hangt).