Asbestemming

Asbestemming na de crematie                                                                                                                                     .
Asbestemming
In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven. Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. In dat geval is het mogelijk de as nog langer te bewaren in het crematorium of deze bijvoorbeeld in een asbus mee naar huis te nemen. Op dit gebied van de asbestemming is er veel mogelijk. Hier een beknopt overzicht van de verschillende mogelijkheden. 

Verstrooien
Natuurlijk kun je ervoor kiezen om de as te verstrooien. Veel crematoria en begraafplaatsen hebben hiervoor een eigen strooiveld. Ook kun je ervoor kiezen om de as zelf te verstrooien op een dierbare plek. Hiervoor is echter wel toestemming nodig van de gemeente. Het is dus niet toegestaan om op een willekeurige plek as te verstrooien.

Op zee
De as mag worden verstrooid op open zee. Er zijn meerdere rederijen die hiervoor hun diensten aanbieden.

In de lucht
Het is ook mogelijk om de as vanuit een vliegtuig te verstrooien. Dit moet dan wel gebeuren boven zee of een van de rivieren.

As bewaren in een urn
Anderen willen de as liever bewaren in een urn, die zij zelf mee naar huis nemen of bijvoorbeeld bijzetten in een columbarium van het crematorium. Er zijn veel verschillende urnen te verkrijgen. Ze zijn er in allerlei vormen, maten, kleuren en materialen. 

Een sieraad met as
Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld de as te verstrooien, maar ook een deel te bewaren in een speciaal sieraad. Zo is jouw dierbare toch altijd een beetje bij je. Ook op dit gebied is er heel veel mogelijk van ketting tot ring en van broche tot horloge.